Sajtóközlemény – Jogszerűek a döntések a szombathelyi sportkomplexum beruházás kapcsán
2017.
júl. 17.
A sajtóban továbbra is megjelenő hazugságok ellenére ismét meg kell erősítenünk, hogy minden rendben a szombathelyi sportkomplexum beruházás körül.

A szombathelyi sportkomplexum beruházást végző társaság működésére irányadó gazdasági társaságok működését szabályozó 2013. évi V. törvény szerint főszabályként minden olyan döntés meghozatala az ügyvezető feladata és egyben kötelezettsége is, amely jogszabály, a létesítő okirat, illetve egyedi alapítói döntés alapján nem tartozik más szerv kompetenciájába.

A tulajdonosi joggyakorló önkormányzat közgyűlése kijelölte azon ügyeket, melyeket a saját döntési kompetenciájában kíván tartani a sportkomplexum beruházás kapcsán, ezek:

• a kiviteli tervek alapjául szolgáló építési engedélyezési tervdokumentáció: a közgyűlés a 290/2015. (VII. 16.) Kgy. számú határozattal fogadta el;
  • a generál kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési kiírás tervezete: a közgyűlés a 356/2015. (IX.16.) Kgy. számú határozattal fogadta el;
  • az üzemeltetési tanulmány elfogadása: 391/2016.(Xll.15.) Kgy. számú határozattal fogadta el.

Továbbá a társaság hatályos alapító okirata (elfogadva a 609/2013. (XII.12.) Kgy. sz. határozattal) taxatíve kijelöli azon kérdéseket, amelyek eldöntése alapítói hatáskörbe tartozik, ezek között a szerződés módosítással kapcsolatos döntések meghozatala nem szerepel.

Ezzel egyezően a társaság 370/2015. (XII.7.) GVB határozattal elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzatának 3.1.1 pontja az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:

3.1.1. Az ügyvezető az alábbi feladatokat látja el:

• a szerződések megkötése, kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos jognyilatkozat megtétele,
  • a Társaság működése során a beruházás megvalósításához szükségessé váló közbeszerzési és hatósági eljárásokban való közreműködés,
  • a közbeszerzési eljárást lezáró döntések meghozatala.

Fentieket figyelembe véve a szombathelyi sportkomplexum beruházáshoz kapcsolódó, kivitelezési és tervezési szerződés megkötése és módosítása is egyértelműen az ügyvezető hatáskörébe tartozik!

A kivitelezési szerződés módosítás jogszerűen többlet műszaki tartalom megvalósítására történt meg a támogatási szerződéssel egyezően, melynek megvalósításának többlet időigénye van 49 nap. Ez a beruházás kapcsán olyan többlet műszaki tartalom megvalósítását jelenti, ami korszerű, a kor igényeinek megfeleltethető, elvárt minőségű infrastruktúra-elemek, felszerelések, berendezések beszerzésére, bérlői területek, illetve konyhatechnológia kiépítésére irányul, figyelembe véve a sportkomplexum hasznosítását és minél gazdaságosabb üzemeltethetőségét.

9700 Szombathely, Rohonci út 3.

Építtető

Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.
9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1-3.